Opmerkelijke Romeinse vondsten in Leidsche Rijn

Opmerkelijke Romeinse vondsten in Leidsche Rijn

Het persbericht over de bijzondere Romeinse vondsten uit Leidsche Rijn is de deur uit. Bij de opgraving door de archeologische dienst van de gemeente Utrecht zijn tal van vondsten gedaan. Twee pijlen van een manuballista, een compleet hakmes en een complex van twee hoofdstellen voor cavaleriepaarden.

Het complete hakmes.

De vondsten zijn waarschijnlijk gedeponeerd aan de overzijde van de grensrivier bij het Romeinse fort vlakbij Castellum Hoge Woerd. De verschillende voorwerpen worden bij Restaura onderzocht en geconserveerd.

Het maken van een CT-scan van de blokbergingen met de ballistapijl en het paardentuig was een eerste stap in het onderzoek. Samen met Technische Universiteit in Delft is de inhoud van beide blokken bekeken zonder ze aan te hoeven te raken of te beschadigen. Met deze informatie kan een begin gemaakt worden met de conservering.

Utrecht Leidsche Rijn CT-scan

De volgende stap is het conserveren van de vondsten. Vooraf worden ze gefotografeerd en dan krijgt iedere materiaalcategorie de juiste behandeling. Uiteindelijk worden de gerestaureerde vondsten verder onderzocht en gepresenteerd in Castellum Hoge Woerd.