Romeinse paal Valkenburg naar het Rijksmuseum van Oudheden

Romeinse paal Valkenburg naar het Rijksmuseum van Oudheden

Vanaf vandaag is de Romeinse houten paal met inscriptie gevonden in Valkenburg te bezichtigen in het Rijkmuseum van Oudheden. De afgelopen maanden is de bijzondere vondst geconserveerd bij Restaura.

De paal maakte deel uit van een Romeinse verhoogde weg. Archeoloog Jeroen Loopik van ADC Archeoprojecten leidde de opgraving. De weg was onderdeel van de limes, de noordgrens van het Romeinse rijk.

De inscriptie maakt de paal een bijzondere vondst. De letters COH II CR staan voor Cohors II Civium Romanorum. Het tweede cohort van de Romeinse burgers was een legeronderdeel van 500 man verantwoordelijk voor verschillende bouwwerkzaamheden.

De paal is dendrochronologisch onderzocht. Na het doorzagen van het hout zijn de jaarringen bekeken. De kapdatum is vastgesteld in de herfst/winter in 124/125 na Chr.

Het hout is geconserveerd door middel van een combinatie van impregneren met PEG en vriesdrogen. De twee delen van de paal zijn verlijmd en de breuk is aangevuld. De inscriptie is lichtjes geretoucheerd met acrylverf en daardoor beter leesbaar voor bezoekers van het Rijksmuseum.