Bijbelse borden uit Enkhuizen

Bijbelse borden uit Enkhuizen

In 2018 heeft Archeologie-West-Friesland archeologisch onderzoek uitgevoerd in Enkhuizen op de percelen Westeinde 88-90. Op het terrein werd onder andere een oude waterput van de bewoners uit de Gouden eeuw gevonden. De put was gebruikt als dump en tussen het afval zijn onder andere de scherven van in totaal vijf borden met Bijbelse voorstellingen gevonden.

De borden zijn getuigen van de katholieke gemeenschap in het Protestantse West-Friesland tijdens de opstand. Zij mochten hun geloof niet openbaar belijden en versierden daarom de privévertrekken met de Bijbelse voorstellingen.

Vier van de vijf borden tonen de kruisiging van Jezus. Op basis van de stijl kunnen minimaal drie schilders worden onderscheiden. Het vijfde bord draagt een voorstelling van het offer van Abraham. De borden zijn zeer waarschijnlijk gemaakt in het atelier van Willem Jansz Verstraeten (tot 1655) of zijn zoon Gerrit Willemsz Verstraeten (1642-1657) in Haarlem.

De borden zijn door ons gerestaureerd. Het oppervlak van de scherven is ontdaan van aanslag en de breukranden zijn gereinigd. Na het puzzelen zijn de scherven verlijmd en ontbrekende delen aangevuld. De aanvullingen zijn in een neutrale kleur geretoucheerd.